• OMX Baltic−0,41%260,93
  • OMX Riga−0,72%885,98
  • OMX Tallinn−0,07%1 684,45
  • OMX Vilnius0,22%1 004,61
  • S&P 5000,17%5 728,18
  • DOW 30−0,01%42 121,89
  • Nasdaq 0,53%18 069,08
  • FTSE 1000,28%8 282,76
  • Nikkei 2250,57%37 940,59
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%103,53
  • OMX Baltic−0,41%260,93
  • OMX Riga−0,72%885,98
  • OMX Tallinn−0,07%1 684,45
  • OMX Vilnius0,22%1 004,61
  • S&P 5000,17%5 728,18
  • DOW 30−0,01%42 121,89
  • Nasdaq 0,53%18 069,08
  • FTSE 1000,28%8 282,76
  • Nikkei 2250,57%37 940,59
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%103,53
  • 02.07.15, 11:45
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toidutööstuse edu tagab teadus

Toiduainetööstuste koostöö teaduskeskustega loob uusi tooteid ning maandab arendusega seotud riske. Näiteks kohalikule turule pagaripärmi müünud Salutaguse Pärmitehasest sai tänu teadusele pea kogu toodangut eksportiv keeruliste eripärmide tootja.
Salutaguse Pärmitehase juhataja Tiina Valk
  • Salutaguse Pärmitehase juhataja Tiina Valk Foto: Terje Lepp
Pärmitehas numbrites
Pärmitehase kasvunumbrid koostöö vältel TFTAK-iga:
Toodete arv 75 (2005) – üle 250 (2014);
Töötajate arv 41 (2005)  – 108 (2014);
Käive 5,099 tuh. EUR (2005) – 23,592 tuh. EUR (2014).
Salutaguse Pärmitehase koostöö Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega (TFTAK) algas 2005. aastal ning selle aja jooksul on Salutaguse muutunud lihtsa pagaripärmi tootjast kohalikul turul keeruliste eripärmide, toidulisandite ja mikroorganismide tootjaks, eksportides 99% toodangust.
"TFTAK on teadus-uurimisasutus, mis toetab tootearendust mitte ainult Salutaguse Pärmitehases, vaid paljudes Lallemand Grupi ettevõtetes," selgitas tehase juhataja Tiina Valk. "Keskuses tehtavad uuringud ja pilootkatsed pakuvad huvi kogu maailmas," märkis ta.
TFTAKi tehnoloogilist taset loetakse kõrgeks ning kaasaegsed seadmed lubavad läbi viia maailmatasemel uurimustööd, selgitas keskuse juhatuse liige Urmas Sannik. Toidutööstused on tema sõnul väga huvitatud n-ö toidu mikromaailmas toimuvast - näiteks kuidas mõjutavad toidu omadusi bakterid, pärmid jne. "See mõjutab toidu säilivusaega, maitset, aroomi ja teisi sensoorseid omadusi," kinnitas ta.
Hinnatud bakter
Näited Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse saavutustest:
Silobakter Lactobacillus plantarum NCIMB 30236  (E-98)
Silobakter sai 2011.a. Euroopa toiduohutusameti (EFSA) positiivse hinnangu ning kanti Euroopa  Komisjoni otsusega ELis registreeritud söödalisandite nimekirja. Vaid üksikud silokonservandid on Euroopa Komisjonilt sellise kinnituse saanud. Lõuna-Eesti rohumaadelt pärit bakter soodustab silo käärimist, mis parandab silo kvaliteeti. 
Silobakter pärjati 2013 ülemaailmsel konkurssnäitusel KIWIE (Korea International Women Inventions Exposition) kuldmedaliga.
Bakteri litsentseeritud kasutaja Starter ST OÜ, on toonud turule Eesti esimese silokindlustuslisandi NordSil.
Kõike saab katsetada
"Meil on olemas katse- ja analüütikabaas, mis võimaldab teha katseid toetamaks toidu tootearendust ettevõtetes; samuti on kaasajal suurenenud huvi erinevate dieetide vastu." IT-süsteemid võimaldavad aretada kõige keerukamaid mikroorganisme, simuleerida inimese ja lemmikloomade seedetrakti ning analüüsida toitu ja bioprodukte.
TFTAKi uurimisprojekte finantseerib nii riik (Ettevõtluse Arenduse Sihtasutus, Eesti Tadusagentuur jt) kui ka partnerettevõtted ja -asutused. "See tagab klientidele uurimus- ja arendustegevuse madalad kulud," märkis Sannik, kelle sõnul on neil sadu ettevõtetest kliente. See tähendab, et pea kõik Eesti toiduainetööstused on olnud nende kliendid.
OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse (TPTAK) juhataja Ene Tammsaare sõnul loodi TPTAK EASi eriprogrammi alusel. Nende uurimisvaldkonnad hõlmavad Tammsaare sõnul kaht Eesti teadus- ja arendustegevuse ja innovatsiooni strateegia eelisala – biotehnoloogiat ja tervist.
Väärtusahel kogu pikkuses
"TPTAK teeb teadus-ja arendustööd põllumajanduse, toiduteaduse ja meditsiini vallas," kinnitas ta, märkides et uurimine hõlmab väärtusahelat piima tootmisest kuni piimatoodete valmistamiseni, aga ka toodete teaduspõhiste omaduste tõendamiseks kliiniliste uuringute läbiviimist.
"Meie tegevus on suunatud konkurentsieelisest huvitatud ettevõtjatele, kes soovivad tarbijale pakkuda uusi lisandväärtusega tooteid," kinnitas Tammsaar. "Teadusuuringud on teatavasti aeganõudvad ja kulukad ning tulemus võib olla tellijale ootamatu," selgitas ta ja lisas, et Eesti ettevõtjatel ei ole võimalik endal vajalikke uuringuid tellida ega teaduslaboreid luua. Et olla konkurentsivõimeline, on vaja koostööd – teadlaste kompetentsi, firmade ettevõtlikust ja riigi tuge. "Meie kogemus näitab, et selline koostöövorm tehnoloogia arenduskeskustega on kõikidele osapooltele kasulik, aidates ettevõtetel maandada teadus-arendustööga seotud riske," tõdes Tammsaar.
TPTAKi ideoloogias on tegevuste väljatöötamisel liikumapanev jõud tarbija nõudmine tervisliku toidu järele. "Kaasaegne eluviis ja uued toitumusharjumused, keskkonna saastumine ning tehisainete ulatuslik kasutamine on toonud terviseprobleeme," selgitas Tammsaar üha kasvavat vajadust spetsiaalsete toidutoodete järele.
Autor: Ketlin Rauk, kaasautor

Seotud lood

Uudised
  • 21.06.17, 20:30
Salutaguse Pärmitehasel läks eelmisel aastal hästi
Hispaanlastele kuuluval Salutaguse Pärmitehasel läks eelmisel aastal hästi – käivet suurendati viiendiku võrra ning ärikasum tõusis üle 1miljoni euroni.
  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.24, 14:27
Regiooni suurim jätkusuutlikkuse festival Impact Day toob kohale tõelised tipptegijad
10.-12. oktoobrini leiab Tallinnas asuvas Põhjala tehases juba kolmandat korda aset jätkusuutlikkuse festival Impact Day, mis toob erinevatest maailma paikadest kohale oma valdkonna tõelised tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele